21 listopada odbyły się w naszej szkole pierwsze z serii wspólne warsztaty gastronomiczne z uczniami z zaprzyjaźnionych szkół z Czech. Uczniowie ze szkoły Střední Škola Gastronomie A Služeb z Nová Paka w kraju Kralovohradeckim w Czechach gościli u nas na wspólnych zajęciach z szefem kuchni hotelu Buczyński – Wojciechem Bonatem. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń, nawiązywania sąsiedzkich relacji, wspólnego przygotowywania oraz – oczywiście – degustacji przygotowanych potraw. Czesko-polskie zespoły zmierzyły się z daniami z polędwiczki wieprzowej oraz piersi z kaczki. Wszystko smakowało wybornie.
Składamy serdeczne podziękowania dla dyrektor Hotelu Buczyński – Moniki Czechowskiej, za objęcie wydarzenia patronatem, wsparcie merytoryczne, profesjonalne przeprowadzenie warsztatów oraz sponsorowanie wszystkich składników wykorzystanych podczas zajęć.
Dodatkowo Pani Monika Czechowska poprowadziła wartościowe warsztaty z zakresu doradztwa zawodowego oraz ścieżek kariery w branży hotelarskiej dla uczniów technikum hotelarskiego, poszerzając ich perspektywę i inspirując do dalszego rozwoju.
Już nie możemy się doczekać kolejnych spotkań, zarówno w naszej szkole, jak i u naszych sąsiadów w Czechach.
























