EGZAMINY ZALICZENIOWE Z PRAKTYK
Nasi uczniowie po powrocie z praktyk zawodowych zdają egzaminy zaliczeniowe z praktyk przed komisją złożona z nauczycieli zawodowców jako członków i Kierownika Szkolenia Praktycznego jako Przewodniczącego komisji.
Dodatkowo w zawodzie Technik hotelarstwa w komisji jest nauczyciel języka obcego niemieckiego lub angielskiego i uczniowie odpowiadają na jedno pytanie w języku obcym.
Egzamin odbywa się w dwóch formach albo teoretycznej, wówczas uczniowie odpowiadają na pytania i przygotowują prezentacje komputerowe, prezentacje dekoracji i nakryć stołów, prezentacje potraw lub praktycznie, wówczas organizują konferencje, wystawy, drzwi otwarte itp.
Uczniowie odbywający jednodniowe zajęcia praktyczne poza szkołą zdają takie egzaminy na koniec I i II semestru w roku szkolnym.
Na końcowa ocenę całościowa z praktyk składają się punkty z:
-oceny wystawionej przez pracodawcę w zakładzie, hotelu, restauracji
-oceny za dokumentację praktyk (dzienniczek i niezbędne do niego załączniki)
-oceny z odpowiedzi i prezentacji na egzaminie
-oceny z prezentacji potraw i wystrojów stołu
-oceny za indywidualną rekomendację pracodawcy
-oceny za autoprezentacje i umiejętności Public relations