Samorząd Województwa Dolnośląskiego stworzył program, który będzie wspierał utalentowanych Dolnoślązaków, w ramach Dolnośląskiego Programu Wspierania Talentów.

Głównym celem i zadaniem Programu jest przyznanie stypendium utalentowanym osobom, by umożliwić im start w prestiżowych międzynarodowych i ogólnopolskich wydarzeniach. O jednorazowe stypendium może ubiegać się osoba, która jest uczniem (słuchaczem) lub studentem (tryb …

Read more Dolnośląski Program Wspierania Talentów

Tematyką wiodąca tegorocznej edycji Olimpiady wiedzy o żywieniu były: Mięso i przetwory mięsne - technologia i zastosowanie w żywieniu.

Olimpiada stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspokajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli …

Read more OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU

Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI) ustanowiony został z inicjatywy Komisji Europejskiej w 2004 roku. Świętowany jest na całym świecie. W Polsce obchodzony jest od 2005r.

DBI ma na celu inicjowanie i propagowanie działań na rzecz bezpiecznego dostępu dzieci i młodzieży do zasobów internetowych, zaznajomienie rodziców, nauczycieli i wychowawców z problematyką bezpieczeństwa …

Read more Dzień Bezpiecznego Internetu

W chłodną końcówkę kwietnia najlepsi szkolni snajperzy udali się z panem Adamem Kosobuckim na strzelnicę kulową KS „Agat” w Złotoryi. Tym razem nasze dziewczyny wypróbowały strzelbę pump action Mossberg Maverick, rewolwer Colt Python 357 magnum oraz pistolety CZ P-09 i Sig Sauer 1911. Huk prawdziwej broni, zapach prochu i odrzut strzelby magnum sprawiły, …

Read more PAŁACOWA GRUPA MUNDUROWA NA STRZELNICY

Kolejna edycja konkursu wiedzy hotelarskiej - MISTRZ W ZAWODZIE już za nami. Hotelarze zmierzyli się w 3 etapach: wiedza teoretyczna, obsługa konsumenta - śniadania hotelowe oraz obsługa gości w recepcji. W tegorocznym konkursie najlepszym okazał się Michał Polański z klasy 3TH, drugie miejsce zajęła Iga Kucharczyk 2TH, zaś trzecie miejsce wywalczyła Dominika Strzeżysz …

Read more MISTRZ W ZAWODZIE – konkurs wiedzy hotelarskiej

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z uroczystości pożegnania klas V Technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Technikum hotelarskiego. Każde pożegnanie to czas wdzięczności, wzruszeń, serdeczności, słów podziękowania. I tym razem wybrzmiały one podczas wystąpień Pani Dyrektor, Wychowawców oraz Uczniów.

Przed rozdaniem świadectw ukończenia szkoły, wręczono nagrody książkowe i pamiątkowe dyplomy za …

Read more Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z uroczystości pożegnania klas V

,,Bieg Sponsorowany,, jest już tradycyjną akcją naszej szkoły w związku z współpraca szkolnego wolontariatu z Hospicjum Dzieci we Wrocławiu. Akcja organizowana jest przez naszych wolontariuszy pod nadzorem opiekunek Pani Sylwii Szejmo i pani Beaty Białockiej. Włącza się w nią cala społeczność szkolna. Tegoroczny Bieg rozpoczęli nauczyciele na czele z Panią Dyrektor Urszulą Ciupak. …

Read more BIEG SPONSOROWANY

Bardzo dziękujemy za możliwość udziału w festiwalu smaków KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ w DZS w Karpaczu i ogrom wiedzy pozyskanej podczas wspólnych polsko-czesko- niemieckich warsztatów gastronomicznych z wybitnymi szefami kuchni. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3TG Mateusz Drabb i Michał Pazowski wraz z opiekunem - nauczycielem przedmiotów zawodowych w gastronomii Panią Anną Mulak

2 maja obchodzimy Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – święto ustanowione przez Sejm na mocy nowelizacji ustawy o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej w 2004 roku. To święto ma na celu uczczenie symboli narodowych, w tym w szczególności polskiej flagi, a także przywołanie najważniejszych momentów w historii naszej ojczyzny i narodowej tradycji. Dzień …

Read more Obchody Dnia Flagi Rzeczpospolitej i Święta Narodowego Trzeciego Maja