Projekt dofinansowany ze środków EFS+ i budżetu państwa w ramach FEDŚ 2021-2027
Projekt realizowany w Partnerstwie Województwa Dolnośląskiego z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Powiatem Bolesławieckim oraz Powiatem Lwóweckim.
W projekcie udział wezmą uczniowie z następujących szkół, które będą realizatorami działań: Dolnośląski Zespół Szkół w Biedrzychowicach (Województwo Dolnośląskie), Dolnośląski Zespół Szkół w Karpaczu (Województwo Dolnośląskie), Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bożkowie (Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi), Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. H. Sucharskiego w Bolesławcu (Powiat Bolesławiecki) oraz Zespół Szkół Ekonomiczno – Technicznych im. Kombatantów Ziemi Lwóweckiej w Rakowicach Wielkich (Powiat Lwówecki).
Projekt skierowany jest do uczniów z tych placówek, którzy kształcą się na
kierunku „Technik żywienia i usług gastronomicznych” oraz nauczycieli, którzy prowadzą kształcenie w ramach tego kierunku.
Głównym celem projektu jest rozwijanie działań związanych z dostosowaniem szkolnictwa zawodowego do potrzeb dolnośląskiego rynku pracy oraz zwiększenie efektywności nauczania kompetencji, w tym kluczowych. Przyczyni się to do podniesienia atrakcyjności i jakości kształcenia zawodowego, dostosowania kształcenia do regionalnego rynku pracy, zwiększenia współpracy szkół z pracodawcami oraz zwiększenia zatrudnienia absolwentów szkół zawodowych.
Projekt odpowiada na potrzebę zapewnienia rozwoju atrakcyjnej oferty w obszarze kształcenia zawodowego, szczególnie w ramach kierunku „Technik żywienia i usług gastronomicznych” oraz podnoszenia kompetencji uczniów i nauczycieli.
Okres realizacji projektu: 01.01.2024 r. do 30.06.2026 r.
Kwota dofinansowania: 2 095 822,54 zł