Uczniowie klas gastronomicznych kształcący się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych podczas 5- letniego cyklu nauki zdobywają wiedzę m.in z zakresu sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia oraz planowania i oceniania jadłospisów. Swoją wiedzą i umiejętnościami dzielą się chętnie z całą społecznością szkolną m.in podczas organizowania różnych akcji promujących zdrowy styl życia. Podczas jednej z nich w ramach miesiąca walki z cukrzycą uczniowie pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych Anny Mulak, Danuty Dudkiewicz i Agnieszki Rajczakowskiej – Strach przeprowadzili warsztat edukacyjny na temat profilaktyki w walce z cukrzycą, znaczenia indeksu glikemicznego oraz zawartości cukru w produktach spożywczych. W ramach akcji uczniowie mieli możliwość pomiaru stężenia cukru oraz ciśnienia tętniczego krwi. Wszyscy tego dnia zadbaliśmy o stosowny niebieski akcent.

Leave Comment